1929

Ένας Bρετανός επιστήμονας, ονόματι Mr. Murphy, της εταιρείας Dunlop Rubber, κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει αφρό από φυσικό Latex, βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα ύπνου και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η επωνυμία Dunlopillo καταχωρήθηκε το 1926, τρία χρόνια  πριν η Dunlopillo τελειοποιήσει την πρωτότυπη διαδικασία για την κατασκευή του αφρώδους Latex. Προκειμένου να απολαμβάνουμε σήμερα την άνεση που προσφέρουν τα προϊόντα ύπνου από φυσικό Latex, ο Βρετανός επιστήμονας ξόδεψε χρόνο και κόπο προσφεύγοντας ακόμη και σε «ανορθόδοξες» μεθόδους και τεχνικές. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε μίξερ για κέικ στην προσπάθειά του να φτιάξει αφρό Latex. Πέντε χρόνια εντατικής έρευνας οδήγησαν τελικά, σχεδόν τυχαία, στην ανακάλυψη της διαδικασίας για την επεξεργασία του Latex. Μέχρι και σήμερα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια της Dunlopillo μοιάζουν με μεγάλων διαστάσεων μίξερ για κέικ. Ο αφρός Latex Dunlopillo, αντικατέστησε τα  σκληρά ξύλινα καθίσματα των μέσων μαζικής μεταφοράς, σε τραμ, τρένο και τρόλεϊ. Σύντομα ο αφρός εισήχθη και στην αεροβιομηχανία για την επένδυση αεροπορικών καθισμάτων και πιλοτηρίων.

history dunlopillo

1931

history-dunlopillo-3

Κατασκευάστηκαν τα πρώτα στρώματα από Latex και προωθήθηκαν ευρέως στην αγορά χάρη στις πρωτοποριακές ιδιότητές τους.  Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα στρώμα δεν απαιτούσε «τίναγμα» ή «γύρισμα» αποτέλεσε το ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα της Dunlopillo. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ρυθμοί ανάπτυξης της επιπλοποιίας μειώθηκαν σημαντικά. Τα στρώματα Latex διατίθεντο μόνο με ιατρική συνταγή. Στην πορεία, η προμήθεια Latex διεκόπη εξαιτίας της Ιαπωνικής Κατοχής στη Μαλαισία. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να επιστρέψει τελικά η επιπλοποιία στα προ του πολέμου επίπεδα.

1955

O αφρός Latex απέκτησε διεθνή φήμη όταν χρησιμοποιήθηκε για το κάθισμα του Donald Campbell που κατάφερε να σπάσει με το σκάφος Bluebird, το ρεκόρ ταχύτητας της εποχής εκείνης. Στη δεκαετία του ’50, το ανακαινισμένο αγγλικό κοινοβούλιο εξοπλίστηκε αποκλειστικά με καθίσματα Talalay.

history dunlopillo 3

1960

history dunlopillo 4

O Leon Talalay κατοχύρωσε τη φυσική διαδικασία επεξεργασίας Latex στη Μεγάλη Βρετανία. Πέντε χρόνια αργότερα, ξεκίνησε η παραγωγή Talalay στο εργοστάσιο της Dunlopillo, στη Βόρειο Βρετανία.